Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Zupa gulaszowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na jesienne chłody , rozgrzewająca zupa

Zupa gulaszowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa gulaszowa

 

 

  • wołowina bez kości - 1 kg
  • pieczarki -250 g
  • cebula - 2 szt
  • papryka czerwona -1 szt
  • papryka żółta - 1 szt
  • pomidory - 2 szt
  • ziemniaki - 4 szt
  • seler - 0,5 szt
  • por część biała- 1 kawałek
  • smalec -2 łyżki
  • magii - 2 łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa
Mięso umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.. Selera obrać, opłukać, pokroić w słupki. Papryki opłukać, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka. Pieczarki umyć, osączyć pokroić w pół plastry. Na pozostałym tłuszczu po mięsie, usmażyć pieczarki, cebulę paprykę i selera, wszystko podsmażyć oddzielnie, przełożyć do garnka z mięsem, dusić kilka minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa. Zalać zupę gotowaną wodą, tak by sięgała 4 cm.ponad warstwę składników. Gdy składniki zupy będą miękkie dodać pomidory, doprawić przyprawami do smaku. Zupa powinna być pikantna.
Zupa gulaszowa
Seler obrany opłukany i pokrojony w słupki przesmażony na tłuszczu