gosia19761

gosia19761

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Zupa gulaszowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zupka na jesienne chłody

Zupa gulaszowa

Składniki:

Zupa gulaszowa

 

  • 400 dag chudego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 10 dag mrożonego groszku,
  • 3 pieczarki,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szczypta ostrej czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta mielonego kminku,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 listek laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól,

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa
* Mięso pokroić w drobne kawałki, przełożyć na patelnię, dodać olej i smażyć mieszając od czasu do czasu. ( Najpierw mięso wypuści soki, potem one wyparują i będzie się podsmażać). * W tym samym czasie obrać ziemniaki i marchewki, a następnie pokroić w kostkę i włożyć do garnka, w którym wszystko będzie się potem gotować. Dorzucić pokrojone w plastry pieczarki i groszek. * Do podsmażającego się mięska dodać pokrojoną w talarki cebulę i pokrojony czosnek. Chwilę poddusić. * Kiedy cebula zmięknie, przełożyć do garnka z warzywami, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i przecierem pomidorowym. Jeśli jest za mało wody, dolać i dla smaku wsypać przyprawę w rodzaju jarzynki, vegety itp. * Gotować pod przykryciem ok. 40 minut, aż do miękkości mięsa. ^ Świetnie pasuje do zupy razowy chleb lub pszenne bułki

Tagi:

mięso