carambol1

carambol1

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zupa Gulaszowa (Austria)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto był w Austrii zimą ten zapamiętał ten smak na mrozie - mocno rozgrzewająca zupka gulaszowa - dla narciarzy alpejczyków :)

Zupa Gulaszowa (Austria)

Składniki:

Zupa Gulaszowa (Austria)

 

  • 0,5kg chudego mięsa wołowego
  • 2 duże cebule
  • 2 duże, obrane ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 50 ml białego octu winnego
  • 1L wywaru wołowego lub 2 kostki wołowe rozpuścić w 1L wody
  • pieprz czarny, mielony

 

Sposób przygotowania:

Zupa Gulaszowa (Austria)
1.Wołowinę i ziemniaki pokroić w 1,5 cm kostkę. Kminek posiekać nożem. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. 2.Na gorącym oleju - 1 łyżka - na średnim ogniu smażyć wołowinę aż będzie chrupiąca. Wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. 3.Przykręcić ogień. Dodać kolejną łyżkę oleju i pieczemy kminek ok. 1 min. Dodajemy cebulę i przykręcamy ogień. Delikatnie pieczemy cebulę, aż do żółtawego koloru. 4.Dodać obsmażoną wołowinę i piec kolejne 2 min. Powoli dodać ocet, wywar wołowy, ziemniaki i przecier pomidorowy. Dodać słodką paprykę i dobrze wymieszać. 5.Doprawić majerankiem, tymiankiem, ostrą papryką, liściem laurowym i szczyptą pieprzu. Gotować na wolnym ogniu przez 30 min. Przypraw nie żałować!!!