zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zupa gulaszowa wg zewa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa idealna na taką pluchę na dworze

Zupa gulaszowa wg zewa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa gulaszowa wg zewa

 

  • 600 g wieprzowej łopatki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki groszku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 l bulionu ( u mnie rosół )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 suszone papryczki peperoncini
  • 1/4 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów
  • 1 łyżka kucharka w płynie
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa wg zewa
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać słodką paprykę i chwilę ją smażyć. Wrzucić pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia. Cebulę i marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ziemniaki oraz marchew zalać wodą. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dalej chwilę smażyć. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka, zalać bulionem oraz dodać liść i ziele i gotować mięso prawie do miękkości. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i paprykę oraz resztę przypraw i dalej gotować na małym ogniu. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć ( fasolę opłukać ) i dodać do zupy. Potem dodać koncentrat i wszystko zagotować. W miarę potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią zupę po czym zagotować. Zupę podawać gorącą z pieczywem.
Zupa gulaszowa wg zewa
najpierw podsmażyć mięso z cebulą na patelni
Zupa gulaszowa wg zewa
potem gootwać w garnku mięso do miękkości i dodać bulion oraz warzywa
Zupa gulaszowa wg zewa
gotową zupę zagęścić mąką z odrobiną wody