Sposób przygotowania:
Zupa gulaszowa z cukinią
Mięso z łopatki wieprzowej myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem, mieloną papryką oraz ziołami prowansalskimi i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do garnka. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Szklimy na oleju i dodajemy do mięsa. Do garnka wlewamy wodę, pomidory wraz z zalewą i dodajemy kostki rosołowe. Całość dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie wtedy dodajemy umytą i pokrojoną razem ze skórką w plasterki cukinię. Gotujemy aż cukinia też będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy cukinia też będzie miękka dodajemy ugotowany makaron i zaciągamy zupę mieszaniną wody z mąką. Doprawiamy do smaku. Można po nalaniu posypać posiekanymi świeżymi ziołami.