Sposób przygotowania:
Zupa gulaszowa
Zupkę robie na dwa dni ( na drugi dzień jest jeszcze lepsza) na 4 osobowa rodzine. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę ,podsmażamy na patelni na maśle ,do smaku posypujemy vegeta i papryką. Do 5 litrowego garnka wlewamy ponad połowe wody dodajemy podsmazone mięso i listki laurowe, gotujemy powoli. Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy ,myjemy i kroimy w plasterki , podsmazamy na patelni na której wczesniej smazyliśmy mięso ,przykrywamy pokrywką i chwile dusimy,mieszajac aby sie nam nie przypaliło.Warzywa dodajemy do zupy. Cebule obieramy ,kroimy w półplasterki ,chwile podsmazamy i dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki ,razem podsmazamy do wyparowania wody, dodajemy szczyptę vegety i papryki słodkiej, dodajemy do gotujacej się zupy.Paprykę obieramy ,myjemy ,kroimy w paski ,podsmazamy na patelni ,jak będzie na wpół miekka dodajemy pomidorki z puszki ,jeszcze chwile razem dusimy ,wlewamy do zupy. Ziemniaki obieramy ,myjemy kroimy w kostke i równiez dodajemy do zupki. Wszystko gotujemy razem jeszcze około 35 min. doprawiamy do smaku vegetą, sola, pieprzem i papryką. Na 10min. przed końcem gotowania dodajemy umytą pokrojoną w plasterki wczesniej chwilę podsmazoną na patelni cukinie. Na koniec zaprawiamy zupkę woda połączona z maką ,jeszcze 3min gotujemy, posypujemy koperkiem i natka pietruszki .SMACZNEGO!
bajtek
evita0007