andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Zupa gulaszowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pożywna zupka gulaszowa na kurczaku

Zupa gulaszowa

Składniki:

Zupa gulaszowa

 

  • 70 dag.piersi z kurczaka
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa małego selera
  • mały kawałek pora
  • 40 dag. pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 papryki- żółta ,zielona i czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem
  • 6 ziemniaków
  • 1 cukinia
  • pół peczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • vegeta
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 czubata łyzka maki
  • 2 łyzki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa
Zupkę robie na dwa dni ( na drugi dzień jest jeszcze lepsza) na 4 osobowa rodzine. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę ,podsmażamy na patelni na maśle ,do smaku posypujemy vegeta i papryką. Do 5 litrowego garnka wlewamy ponad połowe wody dodajemy podsmazone mięso i listki laurowe, gotujemy powoli. Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy ,myjemy i kroimy w plasterki , podsmazamy na patelni na której wczesniej smazyliśmy mięso ,przykrywamy pokrywką i chwile dusimy,mieszajac aby sie nam nie przypaliło.Warzywa dodajemy do zupy. Cebule obieramy ,kroimy w półplasterki ,chwile podsmazamy i dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki ,razem podsmazamy do wyparowania wody, dodajemy szczyptę vegety i papryki słodkiej, dodajemy do gotujacej się zupy.Paprykę obieramy ,myjemy ,kroimy w paski ,podsmazamy na patelni ,jak będzie na wpół miekka dodajemy pomidorki z puszki ,jeszcze chwile razem dusimy ,wlewamy do zupy. Ziemniaki obieramy ,myjemy kroimy w kostke i równiez dodajemy do zupki. Wszystko gotujemy razem jeszcze około 35 min. doprawiamy do smaku vegetą, sola, pieprzem i papryką. Na 10min. przed końcem gotowania dodajemy umytą pokrojoną w plasterki wczesniej chwilę podsmazoną na patelni cukinie. Na koniec zaprawiamy zupkę woda połączona z maką ,jeszcze 3min gotujemy, posypujemy koperkiem i natka pietruszki .SMACZNEGO!