Walia

Walia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Zupa gulaszowa (zimowa).

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, bardzo sycąca i mocno rozgrzewająca zupa na zimowy obiadek :)

Zupa gulaszowa (zimowa).

Składniki:

Zupa gulaszowa (zimowa).

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • Duży seler - korzeń
  • Por
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki - korzeń
  • 20 dag pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Puszka groszku konserwowego
  • Mała papryka
  • Ziemniaki - 6 dużych
  • Przecier pomidorowy
  • Sól, pieprz chilli, liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa (zimowa).
Mięso pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dosyć mocno podsmażyć na patelni, następnie dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie mięso przełożyć do dużego garnka i zalać wodą tylko, aby zakryła mięso, dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem. Następnie mocno podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dorzucamy je do mięsa w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Gdy mięso jest już miękkawe dodajemy warzywa (bez ziemniaków), uzupełniamy wodę gdy warzywa są miękkawe dodajemy ziemniaki. Następnie( po ok.15 minutach), groszek ( bez zalewy), koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w paski paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Zupka musi być lekko pikantna:) Najlepsza jest następnego dnia.:) Polecam. Smacznego