Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z kluseczkami sezamowymi
Mięso umyć pod bieżącą wodą włożyć do garnka zalać wodą około 2,5 litra,dodać liść laurowy ziele angielskie oraz czarny pieprz i doprowadzić do wrzenia,ogień zmniejszyć i gotować na wolnym ogniu pół godziny. Ziemniaki i włoszczyznę obrać umyć pokroić w kosteczkę dodać do gotującego się wywaru mięsnego i gotować 15 minut,po tym czasie wsypać warzywa mrożone na zupę i gotować na wolniutkim ogniu wszystko razem jeszcze 20 minut mieszając od czasu do czasu,doprawić do smaku solą i pieprzem.Zupę trzymać w cieple a w tym czasie przygotować kluseczki: Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli i masłem,stale mieszając wsypywać mąkę wymieszaną z sezamem,mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia,zestawić z ognia i wystudzić. Do ciasta wbijać kolejno po jednym jajku doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane ciasto nabierać małą łyżeczką małe porcje i wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minut.Kluseczki podwoją swoją objętość podczas gotowania należy uważać aby się nie posklejały. Łyżką cedzakową wyjmować kluseczki i włożyć do zupy. Rozlewać na talerze i podawać.