2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekka aromatyczna,pełna cennych substancji odżywczych,tak potrzebnych u progu wiosny,niskokaloryczna więc można nią delektować się do woli,podana z delikatnymi parzonymi kluseczkami sezamowymi.

Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi
1. Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą około 2,5 litra,dodać liść laurowy ziele angielskie oraz czarny pieprz i doprowadzić do wrzenia,ogień zmniejszyć i gotować lekko pyrkając 30 min. 2. Ziemniaki i włoszczyznę obrać umyć pokroić w kosteczkę dodać do wywaru i gotować 15 minut,po tym czasie wsypać zupę zimową Hortex i gotować na wolniutkim ogniu wszystko razem jeszcze 20 minut mieszając od czasu do czasu,doprawić do smaku solą i pieprzem.Zestawić z ognia . 3. Przygotować kluseczki: 250 ml wody zagotować ze szczyptą soli i masłem,stale mieszając wsypywać mąkę wymieszaną z sezamem,mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia,zestawić z ognia i wystudzić.Wbijać kolejno po jednym jajku doprawić solą i pieprzem.Z ciasta nabierać małą łyżeczką porcje wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minut.Łyżką cedzakową wyjmować kluseczki i włożyć do zupy. Gorąca podawać.Smacznego życzę..:)
Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi
Gotująca się zupa
Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi
Gotujące się kluseczki sezamowe

Tagi:

jajko zupa jajka