thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Zupa ogórkowa z cukinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, rozgrzewająca zupa - 3 razy zielone:) Tradycyjną ogórkową wzbogaciłam o surowego ogórka, cukinię, serek i doprawiłam sosem sojowym.

Zupa ogórkowa z cukinią

Składniki:

Zupa ogórkowa z cukinią

 

  • 1 udko z kurczaka i kawałek filetu z piersi
  • 2 l wody
  • 3 kostki bulionowe drobiowe
  • 3 listki laurowe i kulki ziela ang.
  • 5 - 6 łyżek sosu sojowego jasnego Tao Tao
  • słoik ogórków kiszonych (domowych) wraz z zalewą ( 0,5 litrowy)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 ogórek zielony
  • 1 duży ziemniak
  • włoszczyzna (1 marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony 100 g (śmietankowy)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (albo 2- 3 kremówki)
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • makaron wonton Tao - Tao

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z cukinią
Kurczaka opłukać, włożyć do wody. Dodać listki, ziele, kostki bulionowe. Zagotować, zebrać szumowiny. Dodać grubo pokrojoną włoszczyznę i ząbki czosnku. Gotować ok. 20 minut. Dodać startego ogórka zielonego ze skórką, startą cukinie i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie - 10- 15 minut. Dodać starte ogórki - ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gotować dalej ok. 10 minut. Zupę zdjąć z ognia. Doprawić sosem sojowym. Odlać 1 szklankę bulionu do miski, serek topiony rozgnieść widelcem - dodać do miski z bulionem, mieszać do momentu uzyskania kremowego, jednolitego koloru (bez grudek. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać. Całość dodać do zupy. Wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze sosem sojowym. Podawać z makaronem wonton.