Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa kalafiorowa na indyku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

O tej porze roku nabieram szczególnego apetytu na jarzynowe zupy na miesie.

Zupa kalafiorowa na indyku

Składniki:

Zupa kalafiorowa na indyku

 

  • udziec indyka z koscia - 700g,
  • cebula biala - 1,
  • por - 1,
  • marchewka - 3 nieduze,
  • kalafior - 1 dorodny,
  • korzen pietruszki - 2 duze,
  • 3-4 duze ziemniaki,
  • seler naciowy - 2 lodygi,
  • bulwa selera - kawalek,
  • czosnek - 2 zabki,
  • natka pietruszki - maly peczek,
  • sól, pieprz,
  • lisc laurowy - 2 sztuki,
  • vegeta - 3 lyzki,
  • woda zimna - 2 litry,

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa na indyku
Do duzego garnka wlac 2 litry zimnej wody, wlozyc do niego umyta i ponacinana dosc gleboko w kilku miejscach noge z indyka, dodac vegete, zagotowac. Gotowac przez okolo 40 minut. Cebule, ziemniaki, kalafior, pora, selery, pietruszke, marchewke i czosnek, obrac, umyc i osuszyc. Aby ziemniaki nie ciemnialy, pokroic je w kostke i zalac zimna woda. Kalafiora pokroic na male rózyczki, cebule na kosteczke, pora na prazki, marchewke w pólkrazki, pietruszke i selery w kosteczke, czosnek na kosteczke, a natke posiekac. Po uplywie 40 minut, do gotujacego sie wywaru dodac cebule, marchew, korzen selera i pietruszke, gotowac 10 minut, po czym wrzucic lisc laurowy, pieprz, sól, kalafior i ziemniaki, gotowac 20 minut, po czym wrzucic selera naciowego i pora. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania dodac czosnek i pietruszke i doprawic do smaku vegeta. Podawac z kawalkami udzca z indyka.

Tagi:

indyk kalafior