Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa kalafiorowo-serowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Smak zupki sprawi, ze bedziesz chcial jej wiecej i wiecej...Spróbuj!!

Zupa kalafiorowo-serowa

Składniki:

Zupa kalafiorowo-serowa

 

  • 1 wiekszy kalafior,
  • 1 wieksza cebula,
  • 1 korzen pietruszki,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • 3 duze ziemniaki,
  • 1 lodyga selera naciowego,
  • pól sredniego pora,
  • noga z kurczaka (lub inna porcja rosolowa),
  • ok 150g sera zóltego (mozna wiecej!),
  • 3 lyzki jogurtu naturalnego,
  • 2 lyzki slodkiej smietany (30%),
  • pieprz czarny i ziolowy, lisc laurowy, vegeta, maggie, papryka slodka, kurkuma, curry, czosnek, galka

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo-serowa
Kalafior ugotowac na srednio miekko w lekko ocukrzonej i osolonej wodzie, odcedzic i rozdrobnic na male kawalki. Warzywa obrac i umyc. Cebule bardzo drobno pokroic - w cienkie piórka lub w kosteczke. Ziemniaki, pietruszke, selera, czosnek - drobno pokroic. Ser zótly zetrzec na tarce. Rozgrzac tluszcz na patelni (niewielka ilosc ok 2 lyzek) i wrzucic cebule, ziemniaki i pietruszke, zamieszac i posypac niewielka iloscia soli i cukru. Smazyc do zeszklenia sie cebuli, po czym zdjac z palnika. Do duzego garnka wlac ok 1 litra zimnej wody i wrzucic oplukana porcje rosolowa, dodac vegete, sol i pieprz, gotowac na mniejszym ogniu przez ok 35 minut. Nastepnie dodac podsmazone warzywa z patelni, lisc laurowy, seler naciowy i gotowac ok 10-15 minut na malym ogniu. Dodac czosnek, por i kalafior, gotowac 10-15 minut, doprawic curry, papryka, galka, czosnkiem, cukrem, sokiem z cytryny, maggie, sola i pieprzem. Wylaczyc piecyk. Wyjac porcje miesa. Odlac ok 2 szklanki rosolu, tak aby powierzchnia warzyw byla lekko nad lub na równi z powierzchnia rosolu, tluczkiem do ziemniaków rozgniesc zupe, tak aby powstala papka, po czym dodac starty zólty ser, kurkume, jogurt i smietane i doprawic do smaku mozna podgrzac zupe, ale nie ma koniecznosci zagotowywania. Gwarantuje, ze zupa jest przepyszna, serdecznie zachecam do spróbowania.