Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z pulpetam
Włoszczyznę umyć, obrać i pokrajać. Kalafior umyć i podzielić na drobne różyczki. Warzywa zalać wrzątkiem,
gotować, a gdy będą półmiękkie włożyć ziemniaki i gotować do uzyskania miękkości. Zupę doprawić mąką wymieszaną z mlekiem, zagotować, włożyć masło, posolić. Przygotować pulpety. Namoczyć bułkę, cebulę podsmażyć na tłuszczu, zemleć w maszynce razem z mięsem i bułką. Dodać jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać
z posiekanym koperkiem. Uformowane pulpety gotować w zupie tuż przed podaniem.
gotować, a gdy będą półmiękkie włożyć ziemniaki i gotować do uzyskania miękkości. Zupę doprawić mąką wymieszaną z mlekiem, zagotować, włożyć masło, posolić. Przygotować pulpety. Namoczyć bułkę, cebulę podsmażyć na tłuszczu, zemleć w maszynce razem z mięsem i bułką. Dodać jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać
z posiekanym koperkiem. Uformowane pulpety gotować w zupie tuż przed podaniem.