beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z pulpetam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z pulpetam

Składniki:

Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z pulpetam

 

 

  • Pulpety:
  • 20 dag gotowanego lub pieczonego mięsa,
  • mała cebula,
  • tłuszcz,
  • jajko,
  • pół zwykłej bułki kajzerki,
  • 1  łyżka tartej bułki,
  • 1  łyżka posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z pulpetam
Włoszczyznę umyć, obrać i  pokrajać. Kalafior umyć i  podzielić na drobne różyczki. Warzywa zalać wrzątkiem,
gotować, a  gdy będą półmiękkie włożyć ziemniaki i  gotować do uzyskania miękkości. Zupę doprawić mąką wymieszaną z  mlekiem, zagotować, włożyć masło, posolić. Przygotować pulpety. Namoczyć bułkę, cebulę podsmażyć na tłuszczu, zemleć w  maszynce razem z  mięsem i  bułką. Dodać jajko, bułkę tartą, doprawić solą i  pieprzem, wymieszać
z  posiekanym koperkiem. Uformowane pulpety gotować w  zupie tuż przed podaniem.