eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Zupa kartoflanka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taka wydawało by się zwykła zupa e jaka smaczna. Gotuję ją często bo maja rodzinka razem z wnukami ją lubi.

Zupa kartoflanka Eli

Składniki:

Zupa kartoflanka Eli

wywar

składniki zupy

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 2.5 kg ziemniaków

dodatki

Sposób przygotowania:

Zupa kartoflanka Eli

przygotowanie wywaru

Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Wyjąć z wywaru porcję rosołową i ostudzić.

przygotowanie jarzyn

Zupa kartoflanka Eli
Obrane i umyte jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki i umyć. Jarzyny pokroić w kostkę.

przygotowanie ziemniaków

Zupa kartoflanka Eli
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w słupki jak na frytki..

Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w słupki jak na frytki.

przygotowanie mięsa

Zupa kartoflanka Eli
Z porcji rosołowej usunąć skórę i kości. Mięso pokroić.

Z porcji rosołowej obrać mięso i pokroić.

przygotowanie zupy

Do wrzącego wywaru wrzucić jarzyny i gotować 5 minut. Wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Margarynę roztopić w rondlu,dodać mąkę i zasmażyć. Do zupy dodać zasmażkę,pokrojone mięso,majeranek i zagotować.
Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Zupę rozlać na talerze i ozdobić natką pietruszki. Smacznego!