Sposób przygotowania:
Zupa kartoflanka Eliprzygotowanie wywaru
Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Wyjąć z wywaru porcję rosołową i ostudzić.
przygotowanie jarzyn
Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki i umyć. Jarzyny pokroić w kostkę.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w słupki jak na frytki.
przygotowanie mięsa
Z porcji rosołowej obrać mięso i pokroić.
przygotowanie zupy
Do wrzącego wywaru wrzucić jarzyny i gotować 5 minut. Wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Margarynę roztopić w rondlu,dodać mąkę i zasmażyć. Do zupy dodać zasmażkę,pokrojone mięso,majeranek i zagotować.
Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Zupę rozlać na talerze i ozdobić natką pietruszki. Smacznego!