Sposób przygotowania:
Zupa klopsowa
Porcję rosołową gotujemy w wodzie. Do gotującego się mięsa wrzucamy obrane i pokrojone w słupki marchewki, obraną pietruszkę, seler i por, który kroimy w krążki. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. W tym czasie z mięsa mielonego, przyprawionego Warzywkiem, jajka i bułki tartej robimy klopsy. Wyjmujemy porcję rosołową a wyskubane mięso wrzucamy do zupy. Gotowe klopsy wrzucamy do zupy i dalej gotujemy aż ugotują się klopsy. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do zupy. Zupę zaciągamy zaklepką (woda+śmietana+mąka). Cały czas gotujemy. Na koniec zupę doprawiamy do smaku pieprzem i octem, który dodajemy małymi porcjami, aby nie przesadzić. Zupę podajemy z ugotowanymi, osolonymi ziemniakami.