Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa koperkowa z filetem z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wczoraj poczułam nagłą ochotę na koperek i to nie w byle jakiej postaci, bo zupy koperkowej. U nas nigdy takowej się nie jadło postanowiłam zaufać intuicji i chyba mnie nie zawiodła, bo zupę zjadł nawet mój młody.

Zupa koperkowa z filetem z kurczaka

Składniki:

Zupa koperkowa z filetem z kurczaka

Zupa Koperkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z filetem z kurczaka
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy wkładamy do garnka.

Dodajemy obraną pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną cebulę dymkę, kawałek selera i przyprawy: imbir, ziele, liść laurowy i ziarna pieprzu – całość zalewamy woda tak, aby mięso było przykryte.

Gotujemy na wolnym ogniu 1-1,30 godziny w międzyczasie usuwając „szumowiny”.

Kiedy wywar będzie już gotowy doprawiamy go do smaku solą, mięso wyjmujemy i ostawiamy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej posiekany koperek.

Tak zasmażony koperek dodajemy do wywaru i gotujemy 5 minut.

Do zupy wlewamy śmietanę kremówkę, mieszamy doprawiamy zupę do smaku i gotujemy kolejne 5 minut.

Filet z kurczaka kroimy w plasterki układamy na 4 talerzach, zalewamy zupą i serwujemy gorące, posypane odrobiną koperku.