SUPERPRZEPIS

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą Więcej zdjęć (5)

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą łososiową to moja propozycja na świąteczny obiad. Krem jest aksamity i aromatyczny.

Składniki:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą

 

  • 1 por (jasna część)
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g masła
  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,25 l bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • jajka ugotowane na twardo
  • 150 g polędwicy łososiowej
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą

ETAP 1:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę i w plastry

Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę.

ETAP 2:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem

Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem

ETAP 3:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
Do zeszklonych warzyw dodajemy pozostałe warzywa

Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 5 minut

ETAP 4:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut.

ETAP 5:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i całość blendujemy.

Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i całość blendujemy.

ETAP 6:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
W śmietanę rozrabiamy chrzan, dodajemy sok z cytryny kilka łyżek z blendowanej zupy

W śmietanę rozrabiamy chrzan, dodajemy sok z cytryny kilka łyżek zblendowanej zupy

ETAP 7:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
Wlewamy chrzan ze śmietaną do kremu i zagotowujemy.

Wlewamy chrzan ze śmietaną do kremu i zagotowujemy.

ETAP 8:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

ETAP 9:

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą
Krem podajemy na ciepło

Krem podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, pokrojoną w kosteczkę polędwicą łososiową, szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem.