MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zupa-krem pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienny okres zup rozgrzewających pełnych witamin.

Zupa-krem  pomidorowa

Składniki:

Zupa-krem pomidorowa

 

  • 20 dag ziemniaków
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych
  • 1 cebula
  • 100g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz,szczypta cukru
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • listki bazylii do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem pomidorowa
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i chłodne zmiksować z łyżką masła.Cebulę obrać i pokroić w kostkę,przełożyć do garnka i smażyć na oleju przez 5 minut.Dodać pomidory , sól, pieprz , szczyptę cukru i pod przykryciem dusić przez 15 minut.Następnie dodać bulion i serek ,pogotować 10 minut do momentu rozpuszczenia się serka, ostudzić i zmiksować.Dodać krem ziemniaczany i wszystko postawić ponownie na ogień, gotować przez 5 minut do momentu połączenia się składników.Podawać ciepłą z listkami bazylii i grzankami.

Tagi:

pomidory