Sposób przygotowania:
zupa krem z bialych szparagow
1. obieramy warzywa, kroimy w kostke i wrzucamy do wody. Gotujemy wywar warzywny ( ok 35 min na srednim ogniu). 2.Szparagi myjemy w zimnej zodzie. obieramy je ze zdrewnialych koncowek i kroimi na 2/3 czesci, (najlepiej trzymac je w zimnej wodzie z sokiem z cytryny aby nie zciemnialy). Jesli uzywamy tych ze sloika to narazie nie mamy sie co o nie martwic:) 3. w rondlu roztapiamy maslo, dodajemy posiekana cebule, dodajemy do tego szparagi i podsmazamy przez 5 min, dodajemy kilka lyzek wywaru, dusimy przez 3 min. 4. smietane wlewamy do malego garnuszka, dodac zoltka i rozbeltac. Szparagi zmiksowac w blenderze. 5. z ugotowanego wywaru wyciagamy warzywa, dodajemy zmiksowane szparagi. gotujemy przez ok 5 min doprawic do smaku sola i pieprzem. po zdjeciu z ognia dodajemy powoli do zupy smietane z zoltkami. 6. udekorowac prazonymi migdalami i dodac kilka kropel oliwy z oliwek. SMACZNEGO!!