ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.

Zupa grzybowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak i zimną woda opłukać, pokroić grzyby na kawałki .



Kości schabowe ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości, ugotowane wyjąć i obrać z mięska, wsypać obrane do wywaru.



Włoszczyznę obraną z nacią selera rozdrobnić w rozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić.



Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu.



Makaron ugotować w osolonej wodzie, makaron jaki się lubi, u nas nitki.



Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem.
Zupa grzybowa
Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie.
Zupa grzybowa
Zupa najlepiej smakuje z dużą ilością śmietany, u mnie 18% duży pojemnik.