Sposób przygotowania:
Zupa- krem z dyniPrzygotowanie warzyw:
Cebulkę i marchew myjemy i obieramy. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy warzywa w małe kawałeczki.
Gotowanie zupy:
Pokrojone warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy 4 szkl. wrzącej wody. Gotujemy razem do miękkości.
Połączenie warzyw z puree z dyni:
Ugotowane warzywa miksujemy na gładko za pomocą blendera. Łączymy z puure z dyni.
Etap końcowy:
Zagotowujemy całość na średnim ogniu. Dodajemy masło. W odrobinie zimnej wody rozmieszać mąkę kukurydzianą. Powstałą zawiesinę wlewamy do garnka ze zmiksowanymi warzywami. Gotujemy mieszając ok.2 min. Doprawiamy do smaku solą,papryką w proszku, imbirem i gałką muszkatołową.
Podanie zupy kremu:
Na suchej patelni na małym ogniu prażymy pestki dyni.
Podajemy gorący krem z dyni posypany natką pietruszki oraz prażonymi pestkami dyni. Ewentualnie dekorujemy kleksami ze śmietany