Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Zupa- krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna na jesienną słotę rozgrzewająca zupa krem z dyni . Podana z prażonymi pestkami dyni. Ma piękny kolor aksamitną konsystencję i mnóstwo witamin.

Zupa- krem z dyni

Składniki:

Zupa- krem z dyni

na zupę:

dodatkowo:

  • 10 dag pestek z dyni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ewentualnie odrobinę śmietany do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa- krem z dyni

Przygotowanie warzyw:

Zupa- krem z dyni
Umyte,obrane warzywa kroimy w małe kawałeczki

Cebulkę i marchew myjemy i obieramy. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy warzywa w małe kawałeczki.

Gotowanie zupy:

Zupa- krem z dyni
Pokrojone warzywa zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości

Pokrojone warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy 4 szkl. wrzącej wody. Gotujemy razem do miękkości.

Połączenie warzyw z puree z dyni:

Zupa- krem z dyni
Puree z dyni łączymy ze zmiksowanymi warzywami

Ugotowane warzywa miksujemy na gładko za pomocą blendera. Łączymy z puure z dyni.

Etap końcowy:

Zupa- krem z dyni
Zagotowujemy zblendowane warzywa , wlewamy zawiesinę z wody i mąki kukurydzianej

Zagotowujemy całość na średnim ogniu. Dodajemy masło. W odrobinie zimnej wody rozmieszać mąkę kukurydzianą. Powstałą zawiesinę wlewamy do garnka ze zmiksowanymi warzywami. Gotujemy mieszając ok.2 min. Doprawiamy do smaku solą,papryką w proszku, imbirem i gałką muszkatołową.

Podanie zupy kremu:

Zupa- krem z dyni
Na suchej patelni prażymy pestki dyni

Na suchej patelni na małym ogniu prażymy pestki dyni.
Podajemy gorący krem z dyni posypany natką pietruszki oraz prażonymi pestkami dyni. Ewentualnie dekorujemy kleksami ze śmietany