zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa krem z pieczonych pomidorów

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Gęsta i sycąca zupa jesienna z pieczonych pomidorów i papryki z dodatkiem kaszy jaglanej.

Zupa krem z pieczonych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z pieczonych pomidorów

 

  • 6-7 średnich pomidorów-słodkiej odmiany
  • 1 czerwona papryka upieczona
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaganej (do zagęszczenia zupy) można dać więcej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • domowy sok z pomidorów lub bulion (ok. 1 litra)
  • 1 mała cebulka
  • 4 cm kawaek pora (biała część)
  • 1 liść seera z gałązką
  • 2 łiście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • szczypta cynamonu
  • oregano (2 łyżeczki)
  • 1 łyżka octu basamicznego
  • só, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonych pomidorów
Nastawiamy piecyk a 180 stopni. Pomidory przekrawamy na połówki, polewamy odrobiną oliwy, solimy lekko, posypujemy oregano, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut (skórka zacznie się marszczyć). Układamy też obok czosnek w łupinie. Paprykę grillujemy (zrobiłam to nad płomieniem palnika kuchenki) aż uzyska czarną skórkę i szybko wkładamy do naczynia i szczelnie zakrywamy folią - zaparuje, przestudzoną obieramy ze skórki. Kroimy w cząstki. W tym czasie gotujemy bulion z warzywami, ja do soku wrzuciłam cebulkę, por, liście laurowe, tymianek i liść selera w całości. Gotujemy na wolnym ogniu w czasie kiedy pieką się pomidory. Zestawiamy z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i iście laurowe, reszta zostaje. Upieczone pomidory i cząstki obranej papryki wrzucamy do wywaru. Dodajemy też czosnek obrany z łupiny i kaszę jaglaną. Miksujemy na gładki krem, stawiamy jeszcze na chwilę na mały płomień. Doprawiamy octem, cynamonem, solą i pieprzem. Użyłam słodkiej odmiany pomidorów, jeśli są kwaskowe, dodajemy do zupy odrobiny cukru (jakąś łyżeczkę) dla przełamania smaku.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Sok lub miąższ z pomidorów przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pomidory przekrawamy na pół i pieczemy z ziołami i czosnkiem
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Paprykę pieczemy i wkładamy do miseczki i przykrywamy folią, skórka łatwiej zejdzie
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Upieczone pomidory i paprykę dodajemy do reszty i miksujemy na gładki krem