Sposób przygotowania:
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Nastawiamy piecyk a 180 stopni. Pomidory przekrawamy na połówki, polewamy odrobiną oliwy, solimy lekko, posypujemy oregano, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut (skórka zacznie się marszczyć). Układamy też obok czosnek w łupinie. Paprykę grillujemy (zrobiłam to nad płomieniem palnika kuchenki) aż uzyska czarną skórkę i szybko wkładamy do naczynia i szczelnie zakrywamy folią - zaparuje, przestudzoną obieramy ze skórki. Kroimy w cząstki. W tym czasie gotujemy bulion z warzywami, ja do soku wrzuciłam cebulkę, por, liście laurowe, tymianek i liść selera w całości. Gotujemy na wolnym ogniu w czasie kiedy pieką się pomidory. Zestawiamy z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i iście laurowe, reszta zostaje. Upieczone pomidory i cząstki obranej papryki wrzucamy do wywaru. Dodajemy też czosnek obrany z łupiny i kaszę jaglaną. Miksujemy na gładki krem, stawiamy jeszcze na chwilę na mały płomień. Doprawiamy octem, cynamonem, solą i pieprzem. Użyłam słodkiej odmiany pomidorów, jeśli są kwaskowe, dodajemy do zupy odrobiny cukru (jakąś łyżeczkę) dla przełamania smaku.
edytaha
Powiedz Zuziu, a czemu opalałaś paprykę nad palnikiem, a nie opiekłaś jej razem z pomidorami?
zufikowo
edytaha napisał(a):
reanja
Edytko papryka piecze się o wiele dłużej - szybciej robi się na piecu/ grillu i ma trochę inny smak:)
Ale to moje spostrzeżenia, może Zuzi chodzi o coś innego?
edytaha
Reniu, może i chwikę dłużej, ale za to zdrowiej. Opalanie nad palnikiem to nie jest najzdrowszy sposób. Ja w ostateczności opiekam po grillem w mikrofali.
zufikowo
Ja opiekam też tak cebulę czasem. Njlepszy jednak grill lub patelnia grillowa
edytaha napisał(a):
reanja