kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczna zupa o orientalnym charakterze. Łączy smaki krewetek, ostrego curry, delikatnie słodkawego mleka kokosowego i aromatycznej kolendry.

Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym

Składniki:

Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym

podstawowe

  • 100 g makaronu ryżowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g tofu naturalnego
  • 300 g krewetek królewskich
  • sos rybny lub sól
  • świeża kolendra
  • sezam (czarny i biały)

Sposób przygotowania:

Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym
Makaron ryżowy ugotować.

Krewetki obrać z pancerzy, oderwać ogonki, dodać wody aby zakrywała pancerze i ugotować wywar krewetkowy.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy i oliwę i przesmażyć czosnek i imbir. Dodać pastę curry i podsmażyć ciągle mieszając przez 2-3 minuty a następnie dolać wywar krewetkowy. Zagotować. 

Dolać mleko kokosowe i kontynuować gotowanie.

Pieczarki i tofu pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować około 5 minut. Dodać krewetki oraz makaron. Gotować aż krewetki zmienią kolor. Doprawić sosem rybnym lub solą. Podawać posypane kolendrą oraz uprażonym sezamem.