Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa kwaśno-pikantna (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wywar przecedzić, zebrać tłuszcz. Zagotować. Grzyby moczyć 30 minut w 6 łyżkach

Zupa kwaśno-pikantna (Chiny)

Składniki:

Zupa kwaśno-pikantna (Chiny)

 

  • 6 szklanek wywaru z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny

 

  • 8 suszonych średnich grzybów chińskich

 

  • 1 szklanka posiekanego ugotowanego mięsa z kurczaka lub wieprzowiny (może być mieszanka)

 

  • 55 g makaronu sojowego

 

  • 1 mała puszka pędów bambusa, odcedzonych

 

  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku

 

  • 1 porcja tofu pokrojonego w drobną kostkę

 

  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

 

 

  • 1 lekko roztrzepane jajko

 

  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego

 

  • 1 1/2 łyżki soku pomidorowego

 

  • 2 łyżki octu

 

  • 2 drobno posiekane dymki

 

 

  • Wedle uznania:

 

 

  • duża szczypta chili

 

 

 

  • Do dekoracji:

 

  • dymka

Sposób przygotowania:

Zupa kwaśno-pikantna (Chiny)
Wywar przecedzić, zebrać tłuszcz. Zagotować. Grzyby moczyć 30 minut w 6 łyżkach gorącej wody, następnie odsączyć i posiekać. Wodę z namaczania dodać do wywaru wraz z grzybami, makaronem pokrojonym na małe kawałki, posiekanymi pędami bambusa, groszkiem, tofu, imbirem i mięsem. Mąkę kukurydzianą dokładnie wymieszaną z wodą, dodać do gotującej się na jak najmniejszym ogniu zupy. Ciągle mieszając, dodawać roztrzepane jajko, a następnie pozostałe składniki. Zdjąć zupę z ognia, wlać szybko sos sojowy, wymieszać i podawać.