Sposób przygotowania:
Zupa marchwiowo-dyniowa
Dynie obrac, umyc i pokroic w kostke. Pozostale warzywa obrac i umyc. Cebule zetrzec na tarce, marchew, ziemniaki i selera pokroic w kosteczke. Zabek przecisnac przezpraske. Na patelni rozgrzewamy tluszcz (kilka lyzek) i wrzucamy dynie, marchew i ziemniaki, podsmazamy na duzym ogniu, a gdy po kilku minutach warzywa zaczna puszczac sok, doprawiamy sola, ok 2 lyzkami cukru, lyzeczka vegety, curry i pieprzem, przykrywamy pokrywka ( lub przerzucamy do garnka z pokrywka) i dusimy ok 30 minut, do momentu, kiedy warzywka zmiekna. Do garnka z bulionem wrzucamy lisc, vegete, sol, pieprz, kosteczki selera, oraz dodajemy odsaczone warzywa z patelni, po zagotowaniu zbieramy ''szum'' i gotujemy na srednim ogniu przez ok 50 minut (az wszytkie warzywa zmiekna). Podczas gotowania dodajemy ok lyzeczke czerwonej papryki, doprawiamy przyprawami, a na koniec, tuz przed zakonczeniem gotowania wrzucamy czosnek. Po ugotowaniu i doprawieniu do smaku, garnek zdejmujemy z ognia i w razie potrzeby odlewamy nadmiar rosolu - wedle oczekiwanej gestosci, mniej lub wiecej, tyle, aby powierzchnia plynu byla na rowni lub nieco ponizej poziomu warzyw - nastepnie miazdzymy warzywa tluczkiem do ziemniakow lub miksujemy. Mozna zabielic zupe smietana lub jogurtem, ja jednak w porze sezonowej, lubie czuc smak swiezych warzyw.
msewka
Mikrula