IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Zupa multigrzybowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny pomysł na wykorzystanie wywaru z grzybów

Zupa multigrzybowa

Składniki:

Zupa multigrzybowa

 

  • 2 i ½ l wywaru z grzybów leśnych (borowików szlachetnych, borowików ceglastoporych, podgrzybków, koźlarzy czerwonych)
  • 10 dkg mieszanki wymienionych grzybów
  • 3 duże pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 kostki rosołowe Bulion Cielęcy
  • 100 g suchego makaronu (ja użyłam drobnych muszelek)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 5 dkg korzenia selera
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 150 ml śmietany 12%
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki siekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa multigrzybowa
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wywaru z grzybów, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy przez 5 minut. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Na zimną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez 5 minut na małym gazie. Wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i grzyby, smażymy przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i jarzynami. Doprowadzamy całość do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy zupę przez następne 5 minut. Śmietanę mieszamy z jogurtem, solą morską oraz pieprzem. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy ją do wrzenia. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Tagi:

makaron grzyby