Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa na końcówkach szparagów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa ugotowana na zdrewniałych końcówkach zielonych szparagów, z dodatkiem czerwonej soczewicy, zabielona śmietanką kremówką.

Zupa na końcówkach szparagów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa na końcówkach szparagów

 

  • 40 dkg zdrewniałych końcówek szparagów
  • 5 szklanek wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 liścia laurowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 50 g smalcu
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania
  • 6 łyżek śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Zupa na końcówkach szparagów
Zdrewniałe końcówki zielonych szparagów umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich liść laurowy i ziele angielskie,zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie odcedzić. Końcówki szparagów zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć je przez sito, włókna wyrzucić. Szparagową pulpę dodać do wywaru, wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać smalec. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać do tego marchewkę i seler. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do warzyw dodać soczewicę, wymieszać. Wlać wywar szparagowy, dodać trochę soli i pieprzu, zagotować. Gotować tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Każdą porcję zupy w talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa na końcówkach szparagów
Ugotowane końcówki szparagów zmiksowane blenderem.
Zupa na końcówkach szparagów
Zmielone końcówki szparagów przetarte przez gęste sito.
Zupa na końcówkach szparagów
Marchewka i seler smażone z cebulą i czosnkiem na smalcu.
Zupa na końcówkach szparagów
Czerwona soczewica dodana do podsmażonych warzyw.