Sposób przygotowania:
Zupa na końcówkach szparagów
Zdrewniałe końcówki zielonych szparagów umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich liść laurowy i ziele angielskie,zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie odcedzić. Końcówki szparagów zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć je przez sito, włókna wyrzucić. Szparagową pulpę dodać do wywaru, wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać smalec. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać do tego marchewkę i seler. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do warzyw dodać soczewicę, wymieszać. Wlać wywar szparagowy, dodać trochę soli i pieprzu, zagotować. Gotować tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Każdą porcję zupy w talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Alex_M