Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa
Do dużego garnka wkładamy mięso, por, lubczyk dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego i wlewamy wodę. Całość zagotowujemy. Gdy bulion zacznie się gotować zdejmujemy szumowiny i dodajemy 2 kostki rosołowe. Gotujemy około 15 minut i dodajemy warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy starte kiszonego ogórki lub przecier ogórkowy. Gdy warzywa będą Miękkie dodajemy podsmażony przecier i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z pół szklanki zimnej wody i 1 łyżeczka mąki. Pomału dolewamy do niej zupę, by śmietana się zahartowała. Następnie dodajemy ją do zupy i energicznie mieszamy. Ponownie zagotowujemy.