lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa ogórkowa jest wszystkim doskonale znaną jednak każdy z nas robi ja na swój sposób by miała niepowtarzalny smak.

Zupa ogórkowa

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa
Do dużego garnka wkładamy mięso, por, lubczyk dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego i wlewamy wodę. Całość zagotowujemy. Gdy bulion zacznie się gotować zdejmujemy szumowiny i dodajemy 2 kostki rosołowe. Gotujemy około 15 minut i dodajemy warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy starte kiszonego ogórki lub przecier ogórkowy. Gdy warzywa będą Miękkie dodajemy podsmażony przecier i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z pół szklanki zimnej wody i 1 łyżeczka mąki. Pomału dolewamy do niej zupę, by śmietana się zahartowała. Następnie dodajemy ją do zupy i energicznie mieszamy. Ponownie zagotowujemy.