Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Kości umyć, rozdrobnić ,zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i wygotować. Wywar przecedzić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wrzącą wodą i gotować, połączyć z wywarem z kości.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do podgotowanych warzyw, posolić i ugotować.
Ogórki pokroić w paski lub zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać niewielką ilość gorącego wywaru, wymieszać, wlać do zupy, zagotować.
Przed podaniem dodać do zupy umytą i posiekaną zieloną pietruszkę.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do podgotowanych warzyw, posolić i ugotować.
Ogórki pokroić w paski lub zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać niewielką ilość gorącego wywaru, wymieszać, wlać do zupy, zagotować.
Przed podaniem dodać do zupy umytą i posiekaną zieloną pietruszkę.