cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa - przysmak. Esencjonalna, aromatyczna i przepyszna zupa na chłodne dni. Godna polecenia! Do podania z makaronem, ziemniakami bądź groszkiem ptysiowym.

Zupa pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Cebulkę drobno posiekać. Na patelni rozpuścić margarynę, dodać do niej cebulkę, przysmażyć do zezłocenia. Pieczarki umyć, osuszyć, obrać (jeśli to konieczne) i pokroić w plasterki. Dodać do przysmażonej cebulki, przyprawić solą, pieprzem i dusić ok 5 min, aż odparuje woda z grzybów. Uduszone pieczarki z cebulką przełożyć do gotującego się bulionu i gotować ok 20min. W kubeczku wymieszać śmietanę z mąką (można dodać odrobinę wody, by lepiej się rozprowadzało). Do kubeczka odlać odrobinę zupy, wymieszać z śmietaną i całość przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem bądź groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Zupa pieczarkowa
Etap 1 - cebulkę pokroić w kawałki
Zupa pieczarkowa
Etap 2 - cebulkę przysmażyć na margarynie
Zupa pieczarkowa
Etap 3 - pieczarki pokroić i dodać do przysmażonej cebulki
Zupa pieczarkowa
Etap 4 - dodać do bulionu i zabielić śmietaną