Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa
1. Włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki, seler i pietruszkę w drobną kostkę, cebulę pokroić w tzw. piórka. Pora związać nitką, aby się nie rozleciał w trakcie gotowania. Wszystkie warzywa (oprócz pora) wrzucić na patelnię i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 min.) Przełożyć do garnka, zalać bulionem, gotować na średnim ogniu. 2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. (można dolać 1/2 szkl. wody). Przełożyć do garnka z warzywami. Gotować na małym ogniu, do miękkości warzyw. 3. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę, ugotować z niewielką ilością soli, tak aby były miękkie, ale nie do końca (dojdą w trakcie gotowania zupy). Odcedzić, dodać do zupy. 4. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Dodać śmietanę, wcześniej wymieszaną ze szczyptą soli i kilkoma łyżkami zupy. Poczekać aż zupa się zagotuje. 6. Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy.