eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa pieczarkowa Eli z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tym razem zupa pieczarkowa z ryżem i potartymi warzywami.

Zupa pieczarkowa Eli z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pieczarkowa Eli z ryżem

 

  • 1 duża kość schabowa z mięsem
  • 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
  • 60 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • pokrojona natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa Eli z ryżem
Kość schabową umyć,włożyć do garnka,zalać 3-ma litrami wody,doać przyprawę i gotować.W czasie gotowania oczyścić pieczarki i pokroić .Cebulę posiekać.Na patelni roztopić 2 łyżki masła,dodać pieczarki i cebulę,doprawić do smaku solą,pieprzem i usmażyć.Warzywa obrać,umyć,zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i przesmażyć na reszcie masła.Kość z miękkim mięsem wyjąć z wywaru,ostudzić i obrać z niej mięso.Do wywaru dodać przesmażone pieczarki,potarte warzywa i gotować 10 minut.Do zupy wsypać ryż i gotować aż ryż będzie miękki.Obrane i pokrojone mięso dodać do zupy.Śmietanę wlać do garnuszka,dodać trochę gorącej zupy i wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy i zagotować.Zupę rozlać na talerze i posypać natką pietruszki.Smacznego!
Zupa pieczarkowa Eli z ryżem
Oczyszczone pieczarki pokroić,cebulę drobno posiekać.
Zupa pieczarkowa Eli z ryżem
Na patelni roztopić 2 łyżki masła,dodać pieczarki,cebulę,doprawić solą i pieprzem do smaku i usmażyć.
Zupa pieczarkowa Eli z ryżem
Potarte na grubej tarce warzywa usmażyć na pozostałej łyżce masła.