zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 706]

Zupa pieczarkowa na golonce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Bardzo smaczna zupa z pieczarek. Ugotowana na golonce wieprzowej. Syta i pożywna, można podać z makaronem lub ziemniakami.

Zupa pieczarkowa na golonce

Składniki:

Zupa pieczarkowa na golonce

 

  • 1 golonka wieprzowa bez skóry
  • 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 3 kulki ziela ang.
  • parę ziarenek pieprzu
  • 60 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • olej kokosowy
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • natka pietruszki
  • śmietana lub jogurt

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa na golonce

ETAP 1:

Zupa pieczarkowa na golonce
golonkę gotuję do miękkości z przyprawami

Zaczynam od ugotowania golonki, gotuję ją razem z włoszczyzną, zielem angielskim, dodaję pół łyżeczki soli i parę ziarenek pieprzu.

Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję z zupą.

ETAP 2:

Zupa pieczarkowa na golonce
pokrojone pieczarki trzeba przepłukać i odsączyć

Pieczarki kroję w plasterki i przepłukuję.

ETAP 3:

Zupa pieczarkowa na golonce
smażenie pokrojonej cebuli na oleju kokosowym

Cebulę obieram, kroję drobniutko i przesmażam na oleju kokosowym

ETAP 4:

Zupa pieczarkowa na golonce
pieczarki wraz z cebulą trzeba poddusić

do cebuli dodaję pieczarki i duszę chwilę razem

ETAP 5:

Zupa pieczarkowa na golonce
pieczarki i cebulę przekładam do garnka

Następnie pieczarki i cebulę przekładam do wywaru, gotuję chwilę.

ETAP 6:

Zupa pieczarkowa na golonce

Na koniec zabielam śmietaną, lub jogurtem( zupa już się nie gotuje) i posypuję natką.