alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Zupa pieczarkowa z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna kremowa zupka pieczarkowa z grzankami czosnkowymi z pełnoziarnistego chleba. Szczerze polecam :)

Zupa pieczarkowa z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z grzankami

 

  • 40 dag pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 lyżka świeżego koperku
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 lyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • czosnek staropolski
  • ok 5 kromek chleba pełnoziarnistego
  • olej do grzanek

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z grzankami
Kromki chleba kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, polewamy olejem i posypujemy czosnkiem. Podsmażamy na niewielkim ogniu aż będą chrupiące. W rondelku roztapiamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na masło i podsmażamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do cebuli, podsmażamy. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do reszty składników i podsmażamy. Przyprawiamy, wlewamy około 1 l wody lub bulionu i gotujemy przez około 10 min. Wlewamy śmietanę, dodajemy koperek. Zupkę podajemy posypaną grzankami. Smacznego :)
Zupa pieczarkowa z grzankami
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy
Zupa pieczarkowa z grzankami
Marchew ścieramy na tarce i podsmażamy Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce i dorzucamy do reszty.
Zupa pieczarkowa z grzankami
Wlewamy wodę, przyprawiamy i gotujemy. Na końcu wlewamy śmietankę i dodajemy koperek.
Zupa pieczarkowa z grzankami
Kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy z oliwą i czosnkiem.

Tagi:

chleb