Sposób przygotowania:
Zupa podwójnie grzybowa
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). W garnku rozgrzać trochę oleju i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, czosnek i papryczkę, zeszklić je. Pieczarki pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka. Grzyby leśne (użyłam różnych rodzajów koźlarzy) oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i usmażyć. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, wlać do nich bulion, dodać umyte liście pora i selera, zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i 1/4 szklanki zimnej wody. Do śmietany wlać 1-2 chochle zupy, dokładnie wymieszać. Śmietanę z mąką dodać do zupy, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z pieczywem.