Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa
Najpierw przygotuj groszek ptysiowy:
Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp przesianą mąkę, odsuń na bok i ucieraj energicznie aby rozbić grudki. Gdy ciasto zrobi się gładkie i szkliste przestudz je trochę. Wbij jajko i dodaj żółtko, ciągle przy tym ucierając. Ciasto jest gotowe, gry przestygnie i przestanie się kleić do łyżki i rondla. Wtedy przełóż je do szptycla i wyciskaj kuleczki wielkości grochu na natłuszczoną blachę. piecz aż kuleczki urosną i staną się złote ( w tem. 200-220^C).
Teraz przygotuj zupę:
Obraną włoszczyznę pokrój na kawałki, zalej wodą, posól i ugotuj wywar. Pomidory pokrój na ćwiardki, włóż do rondelka, dodaj pokrojone w piórka cebule, masło i nieco wody. Gotuj aż pomidory się rozpadną a cebula zrobi się miękka. Wtedy przetrzyj pomidory przez sito i połącz z przecedzonym wywarem jarzynowym. Przypraw zupę. Wlej śmietanę z odrobiną gorącej wody, zagotuj jeszcze raz. Jeśli zupa jest za blada dodaj koncentrat pomidorowy. Podawaj z groszkiem ptysiowym .
Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp przesianą mąkę, odsuń na bok i ucieraj energicznie aby rozbić grudki. Gdy ciasto zrobi się gładkie i szkliste przestudz je trochę. Wbij jajko i dodaj żółtko, ciągle przy tym ucierając. Ciasto jest gotowe, gry przestygnie i przestanie się kleić do łyżki i rondla. Wtedy przełóż je do szptycla i wyciskaj kuleczki wielkości grochu na natłuszczoną blachę. piecz aż kuleczki urosną i staną się złote ( w tem. 200-220^C).
Teraz przygotuj zupę:
Obraną włoszczyznę pokrój na kawałki, zalej wodą, posól i ugotuj wywar. Pomidory pokrój na ćwiardki, włóż do rondelka, dodaj pokrojone w piórka cebule, masło i nieco wody. Gotuj aż pomidory się rozpadną a cebula zrobi się miękka. Wtedy przetrzyj pomidory przez sito i połącz z przecedzonym wywarem jarzynowym. Przypraw zupę. Wlej śmietanę z odrobiną gorącej wody, zagotuj jeszcze raz. Jeśli zupa jest za blada dodaj koncentrat pomidorowy. Podawaj z groszkiem ptysiowym .