Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa Haliny
Do rondelka włożyć pomidory z puszki, wlać ok. 120 ml wody, gotować 20 minut. Następnie przetrzeć przez sitko. Rosół doprowadzić do wrzenia . Dodać przetarte pomidory, koncentrat pomidorowy, gotować 15 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone włożyć do miski , dodać jajko, pokrojone pieczarki, wyrobić dokładnie. Jeśli będzie za rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Ponownie wyrobić mięso.Formować z mięsa klopsiki, ugotować w osolonej wodzie do smaku.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem i klopsikami.