Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa na kurczakuETAP 1:
Mięso opłukać, zalać w rondlu ok. 2,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, ewentualnie zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i umytą włoszczyznę, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa wyjąć, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i czosnkiem. Całość zagotować, zdjąć z palnika, dodać kremówkę, wymieszać. Zupę podawać z ugotowanym na sypko ryżem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.
ETAP 2:
Mięso z wywaru można wykorzystać np. jako farsz (do naleśników, pierogów, pasztecików), obłożenie do pizzy, do zapiekanki, sałatki z mięsem, albo po prostu obsmażyć w panierce lub bez niej, lub poddusić z dodatkiem pieczarek (mniam) i podać na drugie danie. Ugotowana włoszczyzna świetnie się sprawdzi jako składnik sałatki warzywnej.