edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa pomidorowa na kurczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Skłamałabym twierdząc (kierując się kulinarną modą), że pomidorową gotuję wyłącznie ze świeżych pomidorów. Poza sezonem często korzystam z koncentratu pomidorowego i przygotowuję równie smaczną zupę, którą podaję z ryżem lub makaronem.

Zupa pomidorowa na kurczaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa na kurczaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa na kurczaku

ETAP 1:

Mięso opłukać, zalać w rondlu ok. 2,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, ewentualnie zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i umytą włoszczyznę, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa wyjąć, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i czosnkiem. Całość zagotować, zdjąć z palnika, dodać kremówkę, wymieszać. Zupę podawać z ugotowanym na sypko ryżem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.

ETAP 2:

Mięso z wywaru można wykorzystać np. jako farsz (do naleśników, pierogów, pasztecików), obłożenie do pizzy, do zapiekanki, sałatki z mięsem, albo po prostu obsmażyć w panierce lub bez niej, lub poddusić z dodatkiem pieczarek (mniam) i podać na drugie danie. Ugotowana włoszczyzna świetnie się sprawdzi jako składnik sałatki warzywnej.

Zupa pomidorowa na kurczaku
Mięso opłukać, zalać w rondlu ok. 2,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, ewentualnie zszumować.
Zupa pomidorowa na kurczaku
Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i umytą włoszczyznę, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Zupa pomidorowa na kurczaku
Mięso i warzywa wyjąć, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i czosnkiem.