Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa pomidorowa z królika z pulpetami

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1631

Przodek, obraną włoszczyznę oraz liść laurowy zalać w garnku dwoma litrami osolonej

Zupa pomidorowa z królika z pulpetami

Składniki:

Zupa pomidorowa z królika z pulpetami

 

  • przodek królika
  • włoszczyzna z kapustą włoską
  • 2 cebule
  • jajo
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • liść laurowy
  • 15 dag drobnego makaronu
  • zielenina
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z królika z pulpetami
Przodek, obraną włoszczyznę oraz liść laurowy zalać w garnku dwoma litrami osolonej wody i ugotować. Wywar odcedzić. Mięso oddzielić od kości i przepuścić przez maszynkę. Dodać jajo, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej uformować małe kuleczki i włożyć do gotującej się osolonej wody. Gdy pulpety wypłyną, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wywar zagotować, dodać cebulę, koncentrat i gotować 5 minut. Doprawić pieprzem i papryką. Do głębokich talerzy włożyć po kilka pulpetów, 1-2 łyżki ugotowanego makaronu, zalać gorącą zupą, posypać posiekaną zieleniną.