halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa pomidorowa z kuleczkami mięsnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna , pożywna zupa nie tylko na zimowe dni,

Zupa pomidorowa z kuleczkami mięsnymi

Składniki:

Zupa pomidorowa z kuleczkami mięsnymi

 

  • makaron nitki 15 dag
  • mięso mielone z szynki wieprzowej 30 dag
  • pieczarki ok 20 dag
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka chili mielona 2-3 szczypty
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżki
  • marchewka 1 sztuka
  • przyprawa do zup w płynie do smaku
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • mały kawałek selera
  • liść laurowy 1 sztuka

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z kuleczkami mięsnymi
Obieramy warzywa, myjemy. Zagotować 1,2 litra, włożyć marchewkę , pietruszkę , seler cebulę oraz liść laurowy. Posolić do smaku.Gotujemy ok 15 minut. Pieczarki umyć pokroić w drobniutką kosteczkę. Do miski włożyć mięso mielone , pokrojone pieczarki , dodać jajko oraz łyżkę tartej bułki. Doprawić do smaku ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, przyprawą do mięsa mielonego , mieloną papryką ,solą oraz pieprzem . Wyrobić dokładnie mięso. Formować małe kuleczki, włożyć do gotujących się warzyw.Gotować 15 minut . Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz. Wywar przecedzić, wlać do garnka , ponownie zagotować . Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować ok 10 minut , Doprawić zupę do smaku solą , pieprzem oraz przyprawą do zup w płynie.Makaron połamać na krótszy i ugotować al dente. Zupę podajemy z makaronem oraz kuleczkami mięsno-pieczarkowymi.