Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z tortellini z mięsem
Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy, angielskie ziele i gotować do miękkości. ( po zagotowaniu zebrać szumowiny) Po upływie pół godziny do wywaru dodać obrane i pokrojone warzywa. Pomidory umyć, pokroić na kawałki, podsmażyć na rozgrzanym maśle z posiekanym czosnkiem, przetrzeć przez sito. Z wywaru wyjąć mięso,( usunąć kości, mięso włożyć z powrotem do zupy lub wykorzystać do innej potrawy) . Do rosołu dodać przecier z pomidorów, mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietanką, przyprawić do smaku. Tortellini ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze, zalać zupą. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.