Sposób przygotowania:
Zupa porowa z ziemniakami 2
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy, siekamy. Pory oczyszczamy, białe i jasnozielone części kroimy w talarki. Rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i pora aby się zeszkliło. Dodajemy ziemniaki, smażymy 5 minut. Wlewamy piwo i bulion, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy syrop z buraków cukrowych, ocet winny, śmietanę, curry, mieszamy i podgrzewamy. Schab kroimy w kostkę. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki i kropimy sokiem z cytryny. Melisę myjemy, osuszamy, siekamy. Schab i jabłka dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze około 8 minut. Przed podaniem posypujemy melisą.