Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zupa porowo-cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna i zdrowa zupa cebulowo-porowa na warzywnym wywarze.

Zupa porowo-cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa porowo-cebulowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa porowo-cebulowa
W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać posiekaną drobno cebulę i pokrojony w krążki por (biała i jasnozielona część), zmiażdźony i posiekany czosnek, podlać odrobiną wody w razie potrzeby, dusić pod przykryciem aż zmiękną, nie dopuścic do zbrązowienia. Do większego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, liście selera i resztę pora, dodać liść laurowy, ziele angielskie, a także starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Gotować pod przykryciem. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać zawartość rondla, zamieszać, doprawić, gotować razem 15 minut na wolnym ogniu. Można zagęścić śmietaną albo wodą z mąką pszenną, ja jednak używam do tego parmezanu. Polecam.
Zupa porowo-cebulowa
drobno posiekane celulę, por oraz czosnek dusimy na małym ogniu, na maśle w rondelku.
Zupa porowo-cebulowa
pietruszkę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zupa porowo-cebulowa
W razie potrzeby por i cebulkę podlewamy wodą, aby się nie przypaliły i nie nabrały brązowego koloru.
Zupa porowo-cebulowa
W osobnym garnku ugotujemy warzywny wywar, do którego dodamy zawartość rondelka, czyli uduszone na maśle por, cebulę i cZosnek.