Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

SUPERPRZEPIS

Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna tradycyjna pomidorowa pudliszkowa z nutką szpinaku...polecam

Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku

 

 

  • SKŁADNIKI NA PUDLISZKOWĄ:
  • 3 litry wody na bulion
  • 2 udka z kurczaka
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • pół cebuli
  • pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym Pudliszki
  • 200g koncentratu Pudliszki
  • 3 szczypty cukru brązowego
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy, gałka muszkatołowa, 2 liście laurowe, ziele angielskie

 

Sposób przygotowania:

Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku
PRZYGOTOWANIE KLUSEK: Ziemniaki gotujemy ( najlepiej dzień wcześniej) w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzone obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Szpinak odparowujemy na patelni, pod koniec dodajemy sól, pieprz czarny oraz wyciśnięty czosnek. Po wystudzeniu dodajemy do miski z przeciśniętymi ziemniakami. Następnie dodajmy jajko, oliwę, mąkę oraz przyprawy i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne można jeszcze dodać mąkę. Z ciasta formujemy kulki i robimy dziurkę za pomocą palca. Odkładamy na blat wysypany mąką. Kluseczki gotujemy ok 4 minuty w osolonej wodzie.* przepis pochodzi z bloga " Potrawy regionalne"



PRZYGOTOWANIE ZUPY: Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka z 3 litrami wody i gotujemy. Kiedy woda z mięsem zaczyna się gotować na powierzchni zbierają się szumowiny- należy je usunąć za pomocą sitka. Warzywa myjemy obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad ogniem. Cebulę i warzywa wrzucamy do gotującej, odszumowanej wody z mięsem. Dodajmy także liść laurowy, ziele angielskie. Wszytko gotujemy, aż warzywa będą na wpół miękkie. Następnie dodajmy pomidory z puszki oraz koncentrat. Wszytko razem gotujemy jeszcze 20 minut.Z garnka wyciągamy udka oraz listki laurowe. Zupę miksujemy na krem za pomocą blendera. Jeszcze raz umieszczamy na gazie i dodajmy pieprz czarny i cytrynowy, sól, cukier oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze 5 minut do połączenia się smaków. Na talerz wlewamy zupę i układamy kluski szpinakowe ,dekorujemy natką pietruszki. Smacznego :)
Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku
Wszytskie podane składniki zagniatamy na elastyczne ciasto
Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku
Formujemy kulki i robumy dziurkę za pomocą palca
Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku
Opieczoną cebukę wraz z innymi warzywami dodajmy do gotującej się wody z mięskiem
Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku
Zupa pomidorowa przed zmiksowaniem a po dodaniu wszytskich składników gotue się 20 minut