Sposób przygotowania:
Zupa pudliszkowa z nutą szpinaku
PRZYGOTOWANIE KLUSEK: Ziemniaki gotujemy ( najlepiej dzień wcześniej) w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzone obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Szpinak odparowujemy na patelni, pod koniec dodajemy sól, pieprz czarny oraz wyciśnięty czosnek. Po wystudzeniu dodajemy do miski z przeciśniętymi ziemniakami. Następnie dodajmy jajko, oliwę, mąkę oraz przyprawy i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne można jeszcze dodać mąkę. Z ciasta formujemy kulki i robimy dziurkę za pomocą palca. Odkładamy na blat wysypany mąką. Kluseczki gotujemy ok 4 minuty w osolonej wodzie.* przepis pochodzi z bloga " Potrawy regionalne"
PRZYGOTOWANIE ZUPY: Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka z 3 litrami wody i gotujemy. Kiedy woda z mięsem zaczyna się gotować na powierzchni zbierają się szumowiny- należy je usunąć za pomocą sitka. Warzywa myjemy obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad ogniem. Cebulę i warzywa wrzucamy do gotującej, odszumowanej wody z mięsem. Dodajmy także liść laurowy, ziele angielskie. Wszytko gotujemy, aż warzywa będą na wpół miękkie. Następnie dodajmy pomidory z puszki oraz koncentrat. Wszytko razem gotujemy jeszcze 20 minut.Z garnka wyciągamy udka oraz listki laurowe. Zupę miksujemy na krem za pomocą blendera. Jeszcze raz umieszczamy na gazie i dodajmy pieprz czarny i cytrynowy, sól, cukier oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze 5 minut do połączenia się smaków. Na talerz wlewamy zupę i układamy kluski szpinakowe ,dekorujemy natką pietruszki. Smacznego :)
PRZYGOTOWANIE ZUPY: Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka z 3 litrami wody i gotujemy. Kiedy woda z mięsem zaczyna się gotować na powierzchni zbierają się szumowiny- należy je usunąć za pomocą sitka. Warzywa myjemy obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad ogniem. Cebulę i warzywa wrzucamy do gotującej, odszumowanej wody z mięsem. Dodajmy także liść laurowy, ziele angielskie. Wszytko gotujemy, aż warzywa będą na wpół miękkie. Następnie dodajmy pomidory z puszki oraz koncentrat. Wszytko razem gotujemy jeszcze 20 minut.Z garnka wyciągamy udka oraz listki laurowe. Zupę miksujemy na krem za pomocą blendera. Jeszcze raz umieszczamy na gazie i dodajmy pieprz czarny i cytrynowy, sól, cukier oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze 5 minut do połączenia się smaków. Na talerz wlewamy zupę i układamy kluski szpinakowe ,dekorujemy natką pietruszki. Smacznego :)
Netka
Gosia85