Sposób przygotowania:
Zupa rybna Dorci
Filety z ryby umyć, pokroić na mniejsze kawałki ,przyprawić solą ,pieprzem, skropić cytryną odstawić na 20 minut. W tym czasie obrać ziemniaki ,marchewkę ,ziemniaki pokroić w kostkę marchewkę i seler w słupki, por w krążki a cebulę w kosteczkę. Warzywa wrzucić na rozgrzaną z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła ,podsmażyć mieszając. Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie masła i oliwy osypane mąką kawałki ryby. Gdy będą złociste zdjąć na papierowy ręcznik i tak samo postąpić z krewetkami. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki ok 3/4 litra wody i gotować ok 20 minut. Następnie zupę przyprawić solą, pieprzem ,papryką, cytryną, cukrem, ziołami wymieszać i włożyć usmażone ryby i krewetki. Jeszcze raz wszystko zagotować ,zdjąć z ognia. Smacznego.