zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Zupa rybna łososiowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatna zupa z łososia. Rybke najpierw marynuję, nabiera wspaniałego aromatu. Polecam szczególnie jaroszom.

Zupa rybna łososiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rybna łososiowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna łososiowa
Zaczynam od przygotowania wywaru. Warzywa obieram, myję i ścieram na drobniutkich oczkach. Szalotki obieram i kroję w pół plasterki. W garnku rozpuszczam masło i dodaję szalotki z warzywami, przyprawiam solą i pieprzem, wsypuje koperek i duszę chwilkę. Zalewam wrzątkiem ( 1 i ½ litra) dodaję sos sojowy i gotuję na małym gazie około 15 minut.

W międzyczasie przygotowuję rybę, myję i odkrawam skórę, wyciągam ości ( jeśli są ) Kroję łososia w większą kostkę, skrapiam sokiem z cytryny, delikatnie solę i posypuję pieprzem cytrynowym ( ilość wg gustu) Tak zamarynowanego odstawiam.

Po 15 minutach wywar jest gotowy, dodaję wtedy kawałki ryby i gotuję powoli kolejne 15 minut.

Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku, solą i pieprzem.
Zupa rybna łososiowa
Etap 1 Kroję łososia w większą kostkę, skrapiam sokiem z cytryny, delikatnie solę i posypuję pieprzem cytrynowym ( ilość wg gustu)
Zupa rybna łososiowa
Etap 2 W garnku rozpuszczam masło i dodaję szalotki z warzywami, przyprawiam solą i pieprzem, wsypuje koperek, i duszę chwilkę.
Zupa rybna łososiowa
Etap 3 Zalewam wrzątkiem ( 1 i ½ litra) dodaję sos sojowy, i gotuje na małym gazie około 15 minut.
Zupa rybna łososiowa
Etap 4 Po 15 minutach wywar jest gotowy, dodaję wtedy kawałki ryby, i gotuję powoli kolejne 15 minut. Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku, solą i pieprzem.