Sposób przygotowania:
Zupa rybna z grzankami
Marchew, seler i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie talarki. Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie i siekamy w półplasterki. W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy przez 3-4 minuty, mieszając mniej więcej co 30 sekund.
Do warzyw dodajemy resztki ryb i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy wodą tak, aby przykryć tylko ryby i warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie wywar przecedzamy przez gęste sito (Ości możemy obrać z resztek ryb i przerobić je np. na pulpety).
Przygotowanie francuskiej zupy rybnej: Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy, kroimy w julienne (cienkie paseczki). Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłukujemy, siekamy w cienkie półtalarki. W garnku podgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez około minutę.
Wlewamy białe wino i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy wywar rybny, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę rybną podajemy ze świeżymy grzankami.
Do warzyw dodajemy resztki ryb i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy wodą tak, aby przykryć tylko ryby i warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie wywar przecedzamy przez gęste sito (Ości możemy obrać z resztek ryb i przerobić je np. na pulpety).
Przygotowanie francuskiej zupy rybnej: Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy, kroimy w julienne (cienkie paseczki). Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłukujemy, siekamy w cienkie półtalarki. W garnku podgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez około minutę.
Wlewamy białe wino i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy wywar rybny, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę rybną podajemy ze świeżymy grzankami.
kołczu