Sposób przygotowania:
Zupa rybna z grzybami
Ryby świeże oczyścić z główek,ogonków i płetw, opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki i obsmażyć na oleju z plasterkami cebuli, którą przedtem obrać i opłukać oraz pokroić na plasterki i zeszklić. Grzyby jeśli suszone-namoczyć dzień wcześniej lub obgotować jeśli świeże i najlepiej z grzybobrania.Niektóre grzyby, np .podgrzybki można również obsmażyć z resztą. Kurki najlepiej gotować. Przełożyć do garnka usmażone ryby z cebulą i zalać wodą, dodać kostkę rosołową grzybową, włoszczyznę oczyszczoną i opłukaną oraz świeże gałązki ziół i przyprawy zapachowe. Nakryć pokrywką garnek i na wolnym ogniu gotować z godzinę. Międzyczasie dodać kurki i gotować dalej. Przecedzić wywar lub wyjąć cedzakiem włoszczyznę i listki laurowe. Zaprawić zupę serkiem topionym naturalnym,zamieszać . Po kilku minutach wyłączyć zupę i doprawiać pieprzem i solą, ale tylko małą ilością, bo serek topiony może być słony. Nalewać zupę do talerzy lub filiżanek do zup gęstych.