marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa rybna z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupy mieszane,np.warzywna z grzybami są sytne i proste w wykonaniu,wystarczy tylko chęci,aby je przygotować,np.namoczyć lub obgotować niektóre produkty.

Zupa rybna z grzybami

Składniki:

Zupa rybna z grzybami

 

  • 3 gatunki ryb,np.flądra,karp,dorsz,
  • pęczek włoszczyzny(por,marchew,seler,pietruszka),
  • 40 dag.kurek,maślaków lub podgrzybków,
  • 1 średnia cebula,
  • serek topiony,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • kostka rosołowa grzybowa,
  • 2-3 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól morska,
  • olej do smażenia,
  • 1,5 l.wody.

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z grzybami
Ryby świeże oczyścić z główek,ogonków i płetw, opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki i obsmażyć na oleju z plasterkami cebuli, którą przedtem obrać i opłukać oraz pokroić na plasterki i zeszklić. Grzyby jeśli suszone-namoczyć dzień wcześniej lub obgotować jeśli świeże i najlepiej z grzybobrania.Niektóre grzyby, np .podgrzybki można również obsmażyć z resztą. Kurki najlepiej gotować. Przełożyć do garnka usmażone ryby z cebulą i zalać wodą, dodać kostkę rosołową grzybową, włoszczyznę oczyszczoną i opłukaną oraz świeże gałązki ziół i przyprawy zapachowe. Nakryć pokrywką garnek i na wolnym ogniu gotować z godzinę. Międzyczasie dodać kurki i gotować dalej. Przecedzić wywar lub wyjąć cedzakiem włoszczyznę i listki laurowe. Zaprawić zupę serkiem topionym naturalnym,zamieszać . Po kilku minutach wyłączyć zupę i doprawiać pieprzem i solą, ale tylko małą ilością, bo serek topiony może być słony. Nalewać zupę do talerzy lub filiżanek do zup gęstych.