Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa rzodkiewkowa z soczewicą i jaglanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciekawa zupka z duszoną na maśle rzodkiewką, z dodatkiem soczewicy i kaszy jaglanej. Lekka ale pożywna, polecam.

Zupa rzodkiewkowa z soczewicą i jaglanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rzodkiewkowa z soczewicą i jaglanką

 

Sposób przygotowania:

Zupa rzodkiewkowa z soczewicą i jaglanką
Seler naciowy umyć, drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki. Wrzucić warzywa razem z masłem do garnka o grubym dnie, dusić na małym ogniu 5 minut.

W tym czasie pokroić marchewkę i ziemniaki, wrzucić do garnka. Wlać wodę, lekko posolić i zagotować. Następnie wrzucić do garnka soczewicę i kasze jaglaną. Gotować całość ok 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem posypać natką pietruszki
Zupa rzodkiewkowa z soczewicą i jaglanką
rzodkiewkę i seler naciowy udusić na maśle
Zupa rzodkiewkowa z soczewicą i jaglanką
dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, następnie ziemniaki
Zupa rzodkiewkowa z soczewicą i jaglanką
warzywa zalać wodą i zagotować z odrobiną soli
Zupa rzodkiewkowa z soczewicą i jaglanką
następnie wsypać kaszę i soczewicę, gotować do miękkości

Tagi:

soczewica