Sposób przygotowania:
Zupa serowo-kurkowa
Kurki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, gdy będą pół twarde odlewamy wodę. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki lub kostkę. Parówki kroimy w pół talarki lub kostkę. Do garnka wkładamy grzyby, marchew i parówki. Zalewamy składniki około 1-1,5 litra wody, dodajemy listek i ziele. Gotujemy przez około 20 minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki do gotującej się zupy. Wszystko gotujemy aż do miękkości grzybów i ziemniaków (jeżeli spora ilość wody wyparuje dolewamy i zagotowujemy ją). Do miseczki wkładamy serek topiony, śmietanę oraz pół szklanki gorącej zupy. Mieszamy razem i wlewamy do gotującej się zupy. Tak zaprawioną zupę gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Zupa najlepiej smakuje posypana szczypiorkiem.